Firik Pilavı Tarifi
FİRİK NEDİR?
Firik buğdayın tam olarak olgunlaşmadan toplanması ve ateşte ütülmesi ile elde edilir. Daha çok Orta Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde elde edildiği görülmektedir. Firik yüksek miktarda lif içermektedir. B vitamini yönünden oldukça zengindir. Diyabet tedavisinde faydalıdır. İçerisinde yüksek miktarda demir içermektedir.
MALZEMELER (4 Kişilik)
- 2,5 su bardağı firik bulguru
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- Yarım soğan
- 4 adet mantar
- 1,5 tatlı kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- 4 su bardağı tavuk suyu (normal su da kullanabilirsiniz)
HAZIRLANIŞI;
- Firik bulgurunu bol suda iyice yıkayın ve süzün.
- Mantarları temizledikten sonra doğrayın.
- Pilav tencerenizi ısıtın. Tereyağı ve zeytinyağını birlikte eritin. Soğanları hafifçe kavurun.
- Mantarları yağda çevirin ve bulguru ilave edin. Hafif kavurun ve tavuk suyunu ilave edin.
- Tuz ve karabiberi de ilave edin, tencerenin kapağını kapatın ve kısık ateşte 15-20 dakika demleyin.
- Suyunu tamamen çekince kapağı açın. Temiz bir bez veya kağıt havlu ile demlenmesi için tencerenin üstünü örtün ve kapağı kapatın. 5-10 dakika sonra pilavınız hazır.
Afiyet olsun!
* Firik pilavını haşlarken tavuk veya hindi suyu kullanın. Böylece aromatik bir tat elde edebilirsiniz.
* Firik pilavının farklı çeşitleri var, etli, şehriyeli, mercimekli, nohutlu damak tadınıza göre evdeki malzemeye göre yapabilirsiniz.
Etiketler: firik, pilavı, tarifi
Kasım 04, 2020
Listeye dön